Hoe schrijf je een goede functietitel?
Werkzoekenden hebben het anno 2015 niet makkelijk. In de strijd om de leukste banen bij de mooiste bedrijven, buitelen de kandidaten over elkaar heen. Want hoe eerder ze reageren op een vacature, hoe meer kans ze maken. Een duidelijke en heldere functietitel boven een vacaturetekst helpt dan enorm. En precies daar ligt voor veel werkgevers nog een uitdaging…
Zo kwam ik laatst een vacature tegen voor de functie van ‘Bedrijfsjournalist – Redacteur – Tekstueel wonder’. Daar raakte ik toch een beetje van in de war. Want wat zoeken ze daar nou precies? Iemand die deze drie titels allemaal op zijn cv heeft staan? Die moet last hebben van een identiteitscrisis. Ik ben bijvoorbeeld best een goede (web)redacteur, maar zou mezelf niet snel bedrijfsjournalist noemen. En een tekstueel wonder? Ook de beste redacteuren maken wel eens een voutje, toch? Het blijft tenslotte mensenwerk.
Wat ook de reden is van deze keuze, een onduidelijke functietitel werkt verwarrend. Dus ben je als werkgever op zoek naar een nieuwe medewerker? Bedenk dan een goede functietitel voor boven je vacaturetekst. Hieronder 5 tips die je daarbij kunnen helpen.
Schrijf kort en krachtig
Zoek naar een korte, krachtige titel die de lading van de werkzaamheden zo goed mogelijk dekt. Wil je toch iets extra’s toevoegen dat heel belangrijk is voor het uitvoeren van de functie? Of waarmee je juist een bepaalde groep kandidaten uitsluit? Zet dit dan in de ondertitel of inleiding, of maak er juist een aparte, afsluitende alinea van.
Hou het herkenbaar
Werkzoekenden zijn ook maar gewone mensen, met onzekerheden. Een functietitel als ‘Project- en Changemanager in Marketing, Sales en Customer Care’ klinkt heel exotisch, maar is onduidelijk. Het kan goede kandidaten afschrikken die exact hetzelfde werk doen, alleen dan als Medewerker Marketing en Communicatie. Bedenk dus een herkenbare functietitel, die tot de verbeelding spreekt.
NB: Onderzoek toont aan dat zelfs onder hoogopgeleiden maar liefst 29% van de kandidaten afhaakt bij het zien van Engelstalige vacatures. Schrijf je vacaturetekst én je functietitel dus bij voorkeur in het Nederlands.
Gebruik gangbare woorden
‘Zeg, ik heb een nieuwe baan!’ ‘Oh echt? Cool! Wat ga je doen?’ ‘Nou, ik ga volgende maand beginnen als Tekstueel wonder bij Super Company. Ben er zo blij mee!’ ‘Ehhh sorry… als wát zei je?!’
Een gangbare functietitel ‘praat’ een stuk makkelijker en vergroot ook nog de vindbaarheid van je vacature in zoekmachines. Meneer Google bijvoorbeeld doorzoekt weliswaar de hele vacaturetekst, maar hij laat de kop en subkoppen zwaarder wegen bij de ranking van pagina’s in de zoekresultaten. Met een eenduidige functietitel wordt jouw advertentie dus beter gevonden door werkzoekenden.
Wees aantrekkelijk
Een functietitel moet mensen uitnodigen om verder te lezen. Maak je bedrijf dus aantrekkelijk. Ben je als grootste garagebedrijf in de regio op zoek naar een monteur, volsta dan niet met ‘Automonteur’. De titel ‘Monteur voor de grootste garage in ‘t Gooi’ is veel aantrekkelijker.
Blijf geloofwaardig
Sla niet door in de voorgaande tip. Met ‘Ben jij die gezellige en goedlachse administratieve duizendpoot die wij zoeken?’ kan je de geloofwaardigheid van je bedrijf op het spel zetten. Kun je de verwachtingen wel waarmaken? In het geval van ‘Wij zoeken een ervaren administratief medewerker’ nemen sollicitanten je bedrijf én de functie een stuk serieuzer.
Je moet ingelogd zijnom een reactie te kunnen plaatsen.
0 Reacties